Mannen. Praat.

Daar ben je vrienden voor

Zit je ergens mee, maar voelt het alsof je dat niet kunt zeggen tegen je vrienden? Mannen. Praat.
Laat zien dat je daar niet alleen in bent. Check hoe je écht kunt praten – zonder gezeik, mét betekenis.

Bekijk de 'Mannen. Praat.' video

Hoe gaat het?

Gaat goed hoor. Nog voetbal gekeken?

Tips voor het starten van een gesprek over hoe het écht met de ander gaat?

"Hoe gaat het?" wordt vaak gebruikt als begroeting. Anderen hebben daardoor niet door dat je daadwerkelijk geïnteresseerd bent. Alternatief: "Hoe voel je je vandaag?" En: "Wat maakt dat je je zo voelt?" Hierdoor creëer je steeds meer ruimte voor een goed gesprek en steunende vriendschap(pen).

Mijn vriend(in) heeft vast geen zin om erover te praten

Ruimte geven om emoties en negatieve gebeurtenissen te delen kan jouw vriend(in) helpen

Ruimte geven om emoties en negatieve gebeurtenissen te delen kan jouw vriend(in) helpen. Gehoord worden is een basisbehoefte en kan voor opluchting zorgen. Op die manier help je jouw vriend(in) door enkel te luisteren. Je geeft de ander het gevoel gezien te worden en geeft de ander de mogelijkheid om steun te ervaren.

Emoties?

Geen idee wat ik moet zeggen.

Leren hoe je er voor een ander kunt zijn?

Praten over emoties en negatieve gebeurtenissen kan moeilijk zijn, maar het is ook belangrijk. Door naar de ander te luisteren kun je er al écht voor iemand zijn. Het is dus niet zozeer nodig om met een reactie te komen. Het luisteren alléén zorgt al voor een dieper contact en erkenning voor de emoties van de ander.

Straks wordt mijn vriend(in) emotioneel. Dan weet ik niet hoe ik moet reageren.

Leren hoe je er voor een ander kunt zijn?

Durf het gesprek te starten. Als je jezelf bent en oprecht meeleeft kun je het nooit verkeerd doen. Tip: Spreek uit dat je het moeilijk vindt om te reageren maar er graag voor de ander wilt zijn! Extra tip: "Wat kan ik nu doen om er voor je te zijn?"

Ik vraag die vriend(in) de volgende keer hoe het gaat. Daar heb ik nu echt geen zin in.

Jouw vriend(in) steunen is belangrijk.

Dat betekent dat het soms nodig is om zin te maken zodat je er toch voor de ander kunt zijn.
Soms wordt het gesprek over emoties en negatieve gebeurtenissen vermeden omdat het spannend kan zijn om hierover te praten. Het is echter toch belangrijk om dit gesprek te voeren. Door het gesprek aan te gaan en de spanning te verdragen wordt het keer op keer gemakkelijker. Uiteindelijk zal het comfortabel worden om jouw naasten te steunen. Dat maakt dat je er niet meer zo tegenop zult zien. Tip om jezelf te motiveren: bedenk je hoe het voor de ander zou zijn om bij jou terecht te kunnen. Jij zou toch ook graag gehoord en gesteund willen worden?

Anderen kunnen mij niet helpen.

Praten over emoties en negatieve gebeurtenissen helpt.

Soms kunnen anderen je niet praktisch verder helpen, maar ze kunnen er wel voor je zijn. Het bespreken van jouw negatieve gevoelens met anderen is daarom toch belangrijk. Het zorgt voor opluchting en steun. Je zult daardoor merken dat je de last niet alleen hoeft te dragen.

Mijn vrienden hebben nergens last van.

Heb je het hen weleens gevraagd?

Ruim één op de drie Nederlandse jongeren heeft namelijk last van mentale klachten. Weten hoe je er voor hen kunt zijn?

Een luisterend oor en het ervaren van steun kan een cruciale rol spelen voor iemand met psychische klachten. Blijkt het niet voldoende? Bespreek dan met jouw vriend(in) dat een gesprek met de huisarts helpend zou kunnen zijn. De huisarts verwijst namelijk door naar professionele hulp als dat nodig is.

Heb jij een tweelingzus?

Dat wist ik niet, haha

Contact tussen vrienden kan oppervlakkig zijn.

Meer over elkaar leren begint met oprechte interesse in de ander. Durf de vraag te stellen die in je opkomt. 

Ga lekker op vakantie, dan kom je er wel weer bovenop joh.

Leren hoe je kunt steunen zonder advies te geven?

Als mensen in de knoop zitten met negatieve emoties zijn ze vaak niet op zoek naar advies. De meesten hebben zelf al oplossingen bedacht, maar daar hebben ze niet voor gekozen of die hebben onvoldoende geholpen. Wat helpt dan wel? Oprechte interesse, luisteren en het geven van erkenning voor de emoties van de ander. Op die manier voelt de ander zich gesteund. Tips: stel verkennende vragen. "Hoe is dat voor je?" "Wat heeft je eerder geholpen?" "En wat kan ik nu voor jou betekenen?"

Daar wil ik het helemaal niet over hebben.

Hoe ga je om met weerstand?

Praten over emoties en negatieve gebeurtenissen kan bij aanvang spannend zijn. Daardoor wordt het onderwerp soms vermeden. Vraag jouw vriend(in) of die het inderdaad spannend vindt en hoe je daarbij zou kunnen helpen. Maak ook bespreekbaar dat jij het zelf belangrijk vindt om zowel steun te kunnen ontvangen van vrienden als er voor anderen te kunnen zijn. Natuurlijk kun je de ander niet dwingen om te praten over emoties en negatieve gebeurtenissen. Je kunt de ander wél laten weten dat je er voor de ander wilt zijn als de ander daar klaar voor is.

Praten over emoties?

Ik ben toch geen mietje.

Doorbreek het stigma.

Het bespreekbaar maken van emoties en negatieve gebeurtenissen wordt gestigmatiseerd. Zo wordt soms verondersteld dat het goed is dat mannen niet over hun emoties praten of wil men zich stoer voordoen. Dit zorgt echter voor oppervlakkige relaties en een gebrek aan steun voor elkaar. Jij kunt het verschil maken bij jouw vrienden door deze stigma’s te doorbreken. Want uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar verbinding met anderen.

Het is uit met mijn vriendin.

Mooi man, lekker weer achter de vrouwen aan!

Maak ruimte voor elkaars emoties.

Maak ruimte voor emoties en het verhaal van de ander. Misschien is de ander wel verdrietig, of juist opgelucht? Vragen die kunnen helpen: Hoe voel je je daardoor? Wil je er wat over vertellen? En eventueel: waar heb je nu behoefte aan?

Bedankt voor je aanmelding.

Contact us!