Terugblik Naar 't Kopje voor het Koppie 2024

Geplaatst op: 17-05-2024 • Datum evenement: 17-05-2024 18:42

Afgelopen zaterdag fietsten we met ruim 100 deelnemers voor de tweede keer Naar ’t Kopje voor het Koppie. Het was een prachtige dag. Het blijft een dag met een lach en een traan, en dat is meer dan oké. We willen iedereen die meefietste, langs is gekomen of ons heeft geholpen heel erg bedanken. Het went nooit om zoveel steun en lieve reacties te krijgen.

Rond 11.00u begon de start- en finishlocatie bij Café De Keyzer in Leiden al aardig vol te lopen. Veel bekenden fietsten mee, maar er was ook een deelnemer die uit Friesland speciaal naar Leiden was gekomen. Zo fijn dat de boodschap zo wordt herkend en omarmd. Om 12.00u sprak de Leidse wethouder Fleur Spijker de aanwezigen toe en wees ze op het belang van dergelijke initiatieven. Daarna sloeg ze de gong en ging de eerste groep renners van start.

Terwijl de fietsers de route van 85km aflegden en onderweg bij de deelnemende gemeenten hun stempels haalden, was er op de start- en finishlocatie ruimte voor het gesprek over hoe het écht met je gaat. Onze gesprekken werden van diepte voorzien door inspirerende sprekers. Zo sprak Jordi Frederiks over hulpzoekend gedrag bij mannen, en dat het hebben van voorbeeldfiguren enorm belangrijk is om dit gedrag te bevorderen. Nadia van der Spek, psycholoog en onderzoeker, liet de aanwezigen oefenen met empathisch luisteren, want hoe doe je dat eigenlijk? Ook stond ze stil bij het verschil tussen empathie en sympathie en liet ons ter plekke oefenen met het tonen van empathie. Emmie Overbeek van 113 Zelfmoordpreventie inspireerde ons met verhalen van jongvolwassenen die ook mentale problemen hebben ervaren en hoe dat de omgeving kan helpen om te praten.

Sinds de eerste editie van vorig jaar en de tweede editie van afgelopen zaterdag is er veel gebeurd. Door alle aandacht en hulp hebben we ons verhaal kunnen delen en door heel Nederland laten zien hoe belangrijk het is om te praten over het hoe het écht met je gaat. Dankzij de donaties gaan we de samenwerking met stichting PraatErover! verder uitbreiden. Hierdoor bieden we volgend studiejaar 10.000 studenten in Delft gratis, laagdrempelige hulp aan in een voor hen vertrouwde omgeving.

Door alle steun, aandacht en hulpaanbiedingen hebben we ons verhaal op talloze plekken gedeeld en Nederland laten zien hoe belangrijk het is om te praten over hoe het écht met je gaat. Daarbij gaat speciale dank uit aan onze sponsoren en partners die hebben geholpen bij deze tweede editie:

Nationale Nederlanden Inkomen Collectief, Frisse Blikken, NJI, Roger, GGD Hollands-Midden, Gemeente Leiden, Café De Keyzer (tag) en alle vrijwilligers afgelopen zaterdag.

Binnenkort verschijnen via onze kanalen de gemaakte foto’s en ook een aftermovie, waarmee we terugkijken op deze bijzondere dag.

Bedankt voor je aanmelding.